Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013
Investeşte în oameni!
Axa prioritară 2 „Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii”
Domeniul major de intervenţie 2.1 „Tranziția de la școală la viața activă”
Proiect: „Program de asistență antreprenorială pentru elevi”
POSDRU/175/2.1/S/151910
Planurile de afaceri ale firmelor de exercițiu din judetul Mehedinti, înscrise în Programul de asistență antreprenorială pentru elevi, au fost finalizate
Asociatia pentru Dezvoltare Europeana si Retele Asociative (ADERA), prin „Programul de asistenta antreprenoriala pentru elevi” ID 151910, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 Investeşte în oameni!, are in vedere cresterea aptitudinilor si competentelor antreprenoriale prin furnizarea de servicii de asistenta si consultanta pentru afaceri in vederea infiintarii de firme de exercitiu de catre elevii ISCED 3, dar si cresterea gradului participarii elevilor din ani terminali la viata activa prin furnizarea serviciilor de consiliere si orientare in cariera.
Se intentioneaza atingerea acestui obiectiv general prin cateva obiective specifice:
- Imbunatatirea accesului elevilor ISCED 3 la piata fortei de munca prin oferirea de servicii de informare si consiliere in cariera pentru minim 700 elevi cu scopul continuarii studiilor sau in vederea insertiei acestora pe piata muncii.
- Cresterea aptitudinilor si competentelor antreprenoriale pentru un numar de minim 504 elevi si infiintarea unui numar de 84 firme de exercitiu (FE) la nivelul celor 2 regiuni de dezvoltare, cu scopul de a facilita tranzitia de la scoala la viata activa a acestora;
- Imbunatatirea cooperarii intre institutii de invatamant ISCED3 si actori de pe piata fortei de munca in vederea facilitarii tranzitiei elevilor de la scoala la viata activa.
In judetul Mehedinti, echipa de implementare a proiectului, impreuna cu elevii Colegiului National Pedagogic “Stefan Odobleja” au infiintat 12 firme de exercitiu, acoperind domenii de activitate foarte variate.
Pentru fiecare dintre aceste firme de exercitiu, elevii au intocmit planuri de afaceri sub indrumarea profesorilor coordonatori. Scopul este insusirea de catre elevi a abilitatilor de concepere si redactare a planurilor de afaceri in calitatea lor de viitori antreprenori.
Astfel, au fost infiintate 72 de planuri de afaceri aferente celor 12 firme de exercitiu, dupa urmatoarea structura:
1. INFORMATII GENERALE PRIVIND FIRMA DE EXERCITIU
2.DESCRIEREA AFECERII
3.DEFINIREA PIETEI · Clientii · Concurenta · Promovarea
4. ORGANIZAREA FIRMEI SI MANAGEMENTUL ACESTEIA · Personalul · Firma (descrierea spatiului) · Procesele tehnologice
|
Prin obiectivele si activitatile sale, proiectul are o abordare integrata asupra problematicii insertiei tinerilor pe piata fortei de munca. Pe de o parte, prin activitati de informare si consiliere in cariera, dar si asistenta si consultanta antreprenoriala prin care se urmareste constientizarea grupului tinta de beneficiile integrarii cat mai rapide pe piata fortei de munca si de instrumentele existente la indemana acestora. Pe de alta parte, se urmareste o sensibilizare a actorilor de pe piata fortei de munca in ceea ce priveste fenomenul privind somajul ridicat in randul tinerilor intre 16 si 24 ani prin campanii de constientizare adresate acestora. Proiectul contribuie, prin obiectivele si activitatile propuse, la sprijinirea elevilor in dezvoltarea cunostintelor si aptitudinilor necesare in procesul de insertie pe piata muncii.
Persoana de contact:
Alina Niculescu